Znaczenie odpowiedniego wystroju restauracji

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (ilość ocen: 1, średnia ocena: 5,00 / 5)
Loading...

restauracjaJak można przeczytać w raporcie „Polska na talerzu 2014”, społeczeństwo coraz chętniej jada w restauracjach. Jest to sygnał dla polskich restauratorów, iż należy wykorzystać ten wysoce sprzyjający  trend. Trzeba jednakże podkreślić, iż współcześni konsumenci to przede wszystkim osoby świadome, które wiedzą czego od restauracji oczekują. Wyzwaniem dla właścicieli restauracji jest więc sprostanie stawianym im wymaganiom. Zgodnie bowiem z przeprowadzonymi badaniami, obok jakości serwowanego jedzenia, zasadniczą rolę, w wyborze konkretnego lokalu, odgrywa jego wystrój i panujący w nim klimat.

Jak widać, wbrew pozorom, rola odpowiedniej aranżacji restauracji jest bardzo istotna i w znaczący sposób przekłada się na poziom zainteresowania społeczeństwa danym lokalem. Nie ma określonych wytycznych co do wyboru konkretnego stylu. Ważne, aby był on spójny z całościową koncepcją restauracji i rodzajem serwowanej w nim kuchni. Jednocześnie sposób aranżacji musi być na tyle oryginalny i niebanalny, aby odróżniał się od obiektów konkurencji.

Aranżując restaurację, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na sensowne i praktyczne zagospodarowanie przestrzeni. Sposób ustawienia wszystkich mebli musi zapewniać swobodę ruchu i komfort ich użytkowania, dlatego też tak ważne jest pozostawienie odpowiednich odległości pomiędzy konkretnymi rzeczami. Jest to kwestia istotna nie tylko ze względu na wygodę gości, ale również komfort pracy. Co więcej, meble znajdujące się w lokalu powinny być ergonomiczne i dostosowane do profilu klientów lokalu. Dlatego też dużą rolę odgrywa tu sprecyzowane określenie grupy docelowej lokalu.

Istotny jest również dobór kolorystki oraz dekoracji. Powinny one przywoływać na myśl klientów konkretne skojarzenia, zgodne z założeniami właściciela lokalu. W zależności od oczekiwań, mogą one wzbudzać w klientach poczucie elegancji, ciepła czy bezpieczeństwa. Jednocześnie ilość dekoracji i dodatków nie powinna przytłaczać, a wyłącznie tworzyć odpowiednią atmosferę.

Kwestia wystroju jest szczególnie istotna w przypadku restauracji mieszczących się w hotelach. Taka restauracja powinna bowiem nie tylko zostać urządzona zgodnie z powyższymi aspektami, ale również być spójna z wizerunkiem danego obiektu. Za dobry przykład takich realizacji mogą posłużyć restauracje hotelu Hilton Gdańsk (http://www.hiltongdansk.pl/restauracje.html). Sposób ich aranżacji został dostosowany do wystroju hotelu i jest zgodny ze specyfiką i eleganckim charakterem marki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.