Wszystko co musisz wiedzieć o kaszy gryczanej

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (ilość ocen: 1, średnia ocena: 5,00 / 5)
Loading...

Znany wszystkim smak kaszy gryczanej jest nieodzownym składnikiem wielu dań. Oprócz tego, że kasza gryczana jest doskonałym dodatkiem do dań, posiada również wiele wartości odżywczych, o których warto wiedzieć.

kasza gryczana, prażona, zdrowe, kaszaWartości odżywcze kaszy

Wbrew pozorom kasza gryczana nie jest zaliczana do zbóż. Drobne, charakterystyczne ziarenka są owocem gryki. Roślina ta, kwitnie na biało, co bardzo często można zauważyć na polach w okresie lipca i sierpnia. Największe uprawy gryki znajdują się na obszarze Lubelszczyzny.

Kasza gryczana jest źródłem białka – w 100g kaszy znajduje się aż 13g czystego białka. Pochodzące z ziaren gryki białko, jest znacznie lepiej przyswajalne niż to, które pochodzi z ziaren zbóż. Oprócz tego kasza jest doskonałym źródłem błonnika i dobroczynnych tłuszczy.

Kasza gryczana, a przemysł farmaceutyczny

Roślina gryki wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym. Odkryto, bowiem, że jest ona doskonałym źródłem rutyny uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne. Natomiast same liście rośliny wykorzystywane są do leczenia żylaków, nadciśnienia, krwawień z nosa czy tez przewodu pokarmowego.

Sama kasza jest bogata w witaminy B1, B2 P i PP. Dodatkowo skład kaszy posiada bardzo dużo dobroczynnych dla organizmu soli mineralnych. Dzięki temu spożywanie kaszy sprzyja podnoszeniu odporności, a także uzupełnia takie minerały, jak: żelazo, miedź, cynk, bor czy jod. Substancje te i właściwości kaszy, nie zakwaszają organizmu, tak jak w przypadku pozostałych kasz.

Czy wiesz, że… Kasza gryczana jest wolna od glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby chore na celiakię.

Jasna czy prażona?

W sklepach można spotkać się z dwoma rodzajami kaszy gryczanej. Oprócz znanej wszystkim kaszy prażonej, dostępna jest również kasza gryczana biała. Różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami kaszami jest taka, że w wyniku prażenia ginie część witamin. Niemniej jednak kasza gryczana ciemna ma bardziej wyrazisty i charakterystyczny smak.

kasza, ziarna, słoiki
Oprócz tego wśród kasz gryczanych można wyróżnić kaszę grubą i łamaną. Kaszę taką można rozpoznać przede wszystkim po kolorze. Kasza prażona gruba utrzymana jest głównie w kolorze brązowym, natomiast kasza łamana jest brązowo-biała. W przypadku kaszy gryczanej białej, łamana ma odcień delikatnie zielony.

Odpowiednio ugotowana smakuje zawsze smacznie. Warto pamiętać o tym, by kaszę gryczaną przed ugotowaniem przelać gorąca wodą. Natomiast po ugotowaniu kasza lubi postać pod przykryciem kilka minut, wtedy nabiera pełnię smaku. Stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych oraz fantastycznie komponuje się z daniami warzywnymi i sosami. Warto poeksperymentować z przepisami http://melvit.pl/kaszenasze/gryka.html, ponieważ kasza gryczana jest dodatkiem, o który warto wzbogacić codzienną dietę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.