Pysznie, zdrowo i prosto – kasza jaglana

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Kasza jaglana towarzyszy nam już od wielu lat, jednakże obecnie jest przez wielu niedoceniana, a to błąd, gdyż jest to jedna z najzdrowszych kasz. Na szczęście coraz więcej osób po nią sięga i przekonuje się, że można z niej przyrządzić zarówno dania słone, jak i te słodkie. Faktem jest, że kasza jest smaczna i pożywna, jednakże najważniejszą kwestią jest to, aby docenić ten produkt ze względu na jego wartości odżywcze. Co zatem kryje się w kaszy jaglanej i dlaczego warto przygotowywać z niej posiłki na co dzień?

Kasza jaglana – samo zdrowie

Kasza jaglana otrzymywana jest z nasion prosa, które zwierają sporo białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest to produkt lekkostrawny bezglutenowy. Kasze jaglaną mogą stosować zarówno osoby borykające się z celiakią, jak również z niedokrwistością. Okazuje się, że znajdują się w niej substancje o działaniu antywirusowym i przeciwzapalnym, dlatego też warto sięgać po nią w przypadku przeziębienia. W kaszy jaglanej znajduje się też krzemionka i spore ilości witaminy E oraz lecytyny. Dzięki temu można liczyć na poprawienie wyglądu skóry, włosów i paznokci oraz na polepszenie koncentracji i obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Z kolei dzięki obecności błonnika w kaszy, zostaje usprawniona przemiana materii. Bardzo ważną informacją jest to, że kasza jaglana działa zasadotwórczo, czyli przeciwdziała zakwaszeniu organizmu. Warto więc sięgać po nią w celu przywrócenia czy utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie. Zwracajmy jednak uwag na jakość i sprawdzajmy skład, czy producent kaszy jaglanej nie dodał przypadkiem jakiś dodatkowych składników.

Producent kaszy jaglanej poleca smaczne i zdrowe przepisy z kaszy jaglanej:

 

  • Obłędnie kokosowe ciasteczka z kaszą jaglaną

Składniki: kasza jaglana, daktyle bez pestek, wiórki kokosowe, olej kokosowy, migdały.

Przygotowanie: kasze gotujemy aż do wchłonięcia wody, a w międzyczasie zalewamy wrzątkiem daktyle i moczymy je przez kwadrans. Ugotowaną kasze miksujemy z daktylami na gładką masę, dodajemy wiórki i migdały, a na koniec olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia, a w międzyczasie włączamy piekarnik. Kolejnym krokiem jest uformowanie kulek z masy, które po ułożeniu na blaszce wyłożonej papierem spłaszczamy na kształt ciastek. Ciastka pieczemy, aż lekko zbrązowieją i staną się chrupiące.

 

  • Przepisy z kaszy jaglanej: bardzo szybki i smaczny deser

Potrzebne składniki: kasza jaglana, maliny, rodzynki, mleko, cukier waniliowy i ulubiony słodzik do smaku.

Wykonanie: kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy cukier waniliowy i rodzynki, po czym gotujemy całość na małym ogni, aż kasza wchłonie cały płyn. W międzyczasie miksujemy na mus maliny z cukrem czy słodzikiem. Po przełożeniu kaszy na talerz, polewamy ją malinowym musem.

Dodaj komentarz