Produkcja mięsa drobiowego w standardach QAFP

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (ilość ocen: 1, średnia ocena: 5,00 / 5)
Loading...

Certyfikat QAFP reprezentuje wysokiej jakości standardy, jakich przestrzegają producenci mięsa drobiowego. System ten poddaje drobiazgowej kontroli wszystkich hodowców legitymujących się znakiem QAFP we wszystkich ogniwach łańcucha produkcyjnego, począwszy od pola, na dostarczeniu gotowego produktu do sklepów skończywszy.

kyrczakStandardy QAFP (System Gwarantowanej Jakości Żywności) przewidują całkowity zakaz używania, a tym bardziej dodawania do paszy zwierząt jakichkolwiek antybiotyków, hormonów oraz stymulatorów wzrostu. Bezwzględnie zabronione jest również stosowanie nastrzyków wody, posypek oraz innych substancji do mięsa. Dzięki temu mięso drobiowe oznaczone znakiem QAFP posiada niepowtarzalny, smak, naturalność, atrakcyjny wygląd oraz jest łatwe do przygotowania i przetwarzania termicznego.

Każdy hodowca jest zobowiązany w ramach certyfikatu QAFP do stworzenia odpowiedniej infrastruktury chowu, tak aby respektowane były zasady dobrostanu zwierząt. Producent powinien zadbać o właściwy system wentylacji na fermie oraz odpowiednie oświetlenie dla chowu. Więcej na temat produkcji drobiu QAFP: http://www.sprawdzonydrob.pl/system-qafp/produkcja-drobiu/

Hodowla drobiu oraz produkcja wyrobów mięsnych oznaczonych logotypem QAFP odbywa się wyłącznie na terenie ferm, które posiadają odpowiedni certyfikat. Przed przekazanie odchowanego drobiu do uboju przechodzi ono skrupulatne badania pod kątem występowania Salmonelli. Uzyskanie wyniku negatywnego takiej kontroli predysponuje do otrzymania przez producenta odpowiedniego świadectwa wydanego przez lekarza weterynarii, które zezwala na ubój tej określonej partii hodowli. Producent musi jednak zadbać o to, by ubój odbył się z zachowaniem humanitaryzmu i poszanowania dla zwierząt, a więc ograniczyć do minimum stres oraz cierpienie, jakie mogłyby odczuwać zwierzęta.

Gotowe mięso drobiowe jest dodatkowo sprawdzane pod kątem barwy, struktury mięsa, zapachu. Zanim zostanie ono podzielone na odpowiednie porcje oraz zapakowane poddawane jest również badaniu weterynaryjnemu. Dopiero po pozytywnym przejściu wszystkich testów mięso może zostać odpowiednio przygotowane do transportu i rozwiezione do punktów dystrybucji.

Znak QAFP odnosi się do trzech grup wyrobów. Pierwsza z nich to kulinarne mięso z piersi kurczaka, natomiast druga to kulinarne mięso z piersi indyka. Obydwa rodzaje mięsa są wartościowymi częściami anatomicznymi tuszki. Do trzeciej grupy wyrobów należą tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej.

Posiadanie przez producenta mięsa drobiowego znaku jakości QAFP jest dużą nobilitacją zarówno dla niego samego, jak i produkowanego produktu. Jednak sprostanie wysokim standardom QAFP nie należy do prostych zadań z uwagi na ciągłe inspekcje i kontrole. Przez cały czas hodowla i produkcja musi odbywać się zgodnie w wyznaczonymi zasadami Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności.

Źródło: http://www.sprawdzonydrob.pl

logo-eu

Dodaj komentarz